0

Potser alguna vegada us haureu preguntat com es cullen les olives. Doncs sincerament és un treball força delicat que demana molta paciència. Si bé és cert que al camp gairebé tots els processos poden fer-se amb nous sistemes mecanitzats, en la majoria dels nostres productes el procés segueix basant-se en el mètode tradicional, el de “tota la vida”, amb algunes breus modificacions.

El procés de collir olives, que va des de mitjans d’octubre a finals de novembre, consisteix en col·locar una o dues borrasses sota l’arbre de l’olivera per tal que tota oliva que caigui quedi dins d’aquest espai (imatge 1). Donarem també una mica de forma a la base del tronc perquè no caiguin a terra les que passin per allí sota. Seguidament ens posem a “pentinar”l’olivera per a fer-ne caure el seu fruit. Se’n diu pentinar perquè aquest arbre fa unes branques fines i amb caiguda que semblen uns cabells ben llargs, llavors el nostre procés serà el de pentinar-li aquestes branques per anar fent caure les olives. I aquí és on intervé l’aparell encarregat d’això, la pinta o rasqueta (imatge2), com el seu nom indica pentinarem les branques de dalt a baix emportant-nos totes les olives. En un principi aquest procés es feia amb la mà fins que, es comenta que algun ferrer enginyós va inventar l’aparell per a fer-ne més via i no malmetre’s les mans.

Una vegada tenim tota l’olivera ben “pentinada”, tindrem gairebé totes les olives al terra (i diem gairebé perquè sempre en pot quedar alguna, però ja va bé, servirà d’aliment per algun animalet), llavors només ens caldrà agrupar-les totes desplaçant la borrassa i passar-les al remolc. Així anirem fent amb tots els arbres. Finalment es porten totes les olives al molí per a fer-ne oli o per a macerar-les i fer-ne olives d’aperitius.

Com hem comentat, en molts casos aquest procés s’ha mecanitzat i ara es pot fer també amb pintes elèctriques, també conegudes com els “aplausos”(imatge 3 ), que fan la mateixa funció però amb una vibració que imita el moviment de les mans. O per altra banda amb màquines com les de la verema (imatge 4) (això implica que les oliveres s’hagin de plantar emparrades i en tires com els ceps perquè la màquina de verema hi passi pel damunt), o a través de vibració del tronc i recollida amb paraigües (imatge 5)

Evidentment tots els processos de mecanització són per a produccions superintensives, que no és el cas dels nostres olis i olives. El mateix trobarem en el procés d’elaboració (molí manual o molí mecànic) o en el de manteniment de l’arbre (treballat amb productes químics o amb productes naturals).

Així que finalment, l’olivera ens agraeix haver-la portat a la “pelu” i ens regala aquests exquisits olis. Gaudiu-ne.

L’equip de:

Deixa un comentari

La teva direcció de correu no serà publicada.

0

PUJA

X