2

En aquesta secció us volem introduir cada mes un producte destacat que desenvoluparem en detall. A més a més, aquests productes, en aquest mes de novembre és l’oliva i els seus derivats (oli i olives bàsicament), i tots els que n’estiguin relacionats (el vinagre de mel, les sals, o la xocolata que tan bé hi lliga) tindran un descompte del 5%! Llegiu-ne més i aprofiteu-ho!

L’oliva arbequina i l’oli OVE

L’oliva és el fruit de l’arbre de l’olivera. D’aquest majestuós arbre en treiem dos ingredients per excel·lència de la nostra tant preuada Dieta Mediterrània: l’oli d’oliva i les olives. Originària de la zona de Turquia i Grècia  ja des de l’antiguitat s’estengué ràpidament per tota la conca Mediterrània. Tot i ser un arbre molt robust i adaptatiu en aquesta zona ho feu amb major facilitat, potser el que més pot fer patir aquest arbre són les temperatures molt baixes o terrenys molt argilosos.

Oliveres ben carregades d’olives verdes

La conca Mediterrània produeix gairebé la totalitat de la producció d’oli d’oliva mundial (sobretot Espanya, Itàlia, Grècia, Turquia i Marroc). A Catalunya en destaquen les següents D.O.P.s com a principals productores: Garrigues, Siurana, Terra Alta, Empordà i Baix-Ebre/Monsià.

El punt de maduració de l’oliva va entre novembre i gener, segons les zones. Les varietats més típiques de Catalunya són l’arbequina, varietat més extensa  que aguanta millor la sequera i el fred i tant serveix per a fer olives d’aperitiu molt apreciades a taula com bons olis de gran qualitat,  també en destaca la morruda, la verdiell, la farga i la sevillenca.

La seva collita s’ha fet tradicionalment de forma manual, fent caure amb una “pinta” o rasqueta el seu fruit madur encara que ara ja es troben mètodes moderns més mecanitzats com la rasqueta elèctrica o “aplausos” o la recollida amb la màquina de collir raïms o la de paraigües.

Primer raig d’oli

Pel que fa als usos culinaris és un ingredient tant versàtil i omnipresent en la nostra dieta que el trobem a gairebé tot arreu i si l’oli és OVE (oli verge extra) molt millor. Bo per amanides, valgui la redundància acompanyada d’olives arbequines, bo per a guisats, fregits, salses com l’allioli, postres, amb bons vins, etc, etc.

“Oli d’oliva, tot mal esquiva”

Però més enllà dels infinits usos culinaris també és un multi-usos en àmbits com la salut, ja que és bo contra l’envelliment, contra l’oxidació de les cèl·lules, contra el colesterol, contra cremades, contra l’estrenyiment, tonifica la pell. Conté àcid olèic que és un compost que afavoreix l’absorció de minerals com la calç, el ferro, el fòsfor el magnesi i el zinc. També en destaquem les seves propietats pel sector dels cosmètics. Un autèntic productàs de casa nostra que mai deixarem de fer-ne bandera i consumir.

Per últim, ens agradaria recordar-vos una gran problemàtica que té i és el seu alt poder contaminant. Per això, cal tenir molt en compte que sempre s’ha de reciclar, portant-lo a punts de recollida o reutilitzant-lo fent fórmules com pastilles de sabó.

En el format actual de La Botigueta del poble es presenta en estat líquid en 4 formats de 2 i 5 litres i en pot d’olives arbequines. Aquest producte ens agrada a tot arreu però el destacarem en una bona amanida: oli ove eco, olives arbequines, enciam, tomàquet, sal d’herbes per amanides i vinagre de mel. O bé de postres clàssiques amb pa, oli ove, xocolata d’herbes mediterrànies i escames de sal mediterrànies.

Desitgem que gaudiu d’aquest productàs! L’equip de:

2 comentaris

  1. Cristina 1 de novembre del 2020 Respon

    Bon article! L’oli d’oliva mai falta al nostre rebost. Gràcies per compartir coneixement!

    • La Botigueta del poble 1 de novembre del 2020 Respon

      Moltes gràcies, Cristina! Exacte, a part d’oferir-vos productes a La Botigueta del poble volem transmetrer-vos coneixement! 😉

Deixa un comentari

La teva direcció de correu no serà publicada.

0

PUJA

X