0

En aquesta secció us volem introduir cada mes un producte destacat que desenvoluparem en detall. A més a més, aquests productes, en aquest mes de desembre seran els llegums (el cigronet de l’Alta Anoia, el pèsol i la llentia pardina), i tots els que n’estiguin relacionats (xocolates a base de garrofa) tindran un descompte del 5%! Llegiu-ne més i aprofiteu-ho!

Els llegums

Els llegums són els fruit que donen diverses plantes de la família de les lleguminoses o fabàcies. Tenen orígens molt diversos depenent de cada espècie, però bàsicament provenen de l’Antiga Mesopotàmia, Amèrica i Àsia oriental. Avui en dia s’han estès per tot el món. A la conca mediterrània fa molts i molts anys que hi arribaren i s’hi adaptaren perfectament, fet que avui siguin un dels ingredients principals de la nostra dieta.

A Catalunya en destaquem les llenties, els fesols o mongetes seques, els cigrons, els pèsols, les faves i les garrofes. Tenim dues D.O.P.s: Mongeta del ganxet i Fesols de Santa Pau. Però tenim altres llegums excel·lents amb procedències concretes com: la mongeta de Castellfollit del Boix, el cigró d’Oristà, el cigronet de l’Alta Anoia o la garrofa del Baixa Penedès, entre d’altres.

Baines de garrofa madures a l’arbre

Com que tenim llegums tan diverses els seus mètodes de cultiu i de recol·lecció també ho són. La majoria s’han mecanitzat i ja difícilment trobarem agricultors que encara garbellin els llegums a mà. La collita també sol variar segons el tipus de llegum, normalment sol ser similar a la dels cereals i es fa a l’estiu (entre maig i setembre). Els llegums tenen uns usos culinaris molt amplis, en destaquem els famosos plats de cullera que tan bé senten amb el fred, en sopes com una escudella, en amanides o en patés i cremes.

Cigrons cuits

Són uns autèntics “productassos” de casa nostra perquè ens proporcionen sensació de sacietat i faciliten el trànsit intestinal i si es mengen de forma habitual (el recomanable son 3-4 àpats setmanals) ajuden a controlar els nivells de colesterol, milloren la salut cardiovascular (pel seu alt contingut en fibra). També ens minerals, vitamines, antioxidants, proteïnes i hidrats de carboni. Són baixos en greixos saturats i sucres i no contenen gluten, fet que els fa apte per celíacs.

El format actual de La Botigueta del poble es presenten envasats en bossa de 500g o 1kg. Com més ens agrada és en els coneguts plats de cullera: unes llenties estofades, uns cigrons a la catalana… o també trobar-los d’acompanyament en unes bones mandonguilles amb sèpia i pèsols! Això sí, tot ben maridat amb un excel·lent vi de casa.

Desitgem que gaudiu d’aquests productassos! L’equip de:

Deixa un comentari

La teva direcció de correu no serà publicada.

0

PUJA

X